Začnime aplikovať modernú ekonomiku – základný príjem pre každého a zníženie pracovného času

dane a odvody - moderna ekonomika

Tento článok vznikol ako komentár na príspevok Richarda Sulíka – V ZÁUJME SPOLOČNOSTI JE, ABY RODILI AJ ÚSPEŠNÉ ŽENY. V rámci tohto príspevku som uviedol zopár myšlienok a názorov kam by mala smerovať moderná ekonomika a ako zmeniť doteraz zaužívané procesy.

Mne sa nepáči množstvo kadejakých príspevkov. Deti nemajú byť nástrojmi príjmov. Deti sa majú rodiť do prostredia, ktoré je pre ne pripravené a rodičia vedia, že sa vedia po všetkých stránkach o deti postarať. Nepáči sa mi, že ak niekto si zvoli najskôr kariéru a neskôr rodinu, tak ak ju nestihne z rôznych okolnosti založiť, tak všetci naokolo dostavajú kadejaké príspevky a zvyšujú si kvalitu života, kým takto ťažko pracujúci nemá žiadne výhody a ak aj lepšie zarába, tak ešte aj platí vyššie dane a odvody a opäť mu zostane ešte menej.

Moderná ekonómia je smer, ktorý treba začať aplikovať a to základný prijem pre každého a odstupňovať to podľa vzdelania a odpracovaných rokov – základne vzdelanie a stredoškolské vzdelanie a potom 15 odpracovaných rokov a 25 odpracovaných rokov. 4 kritéria, 4 koeficienty, 4 výšky základného príjmu. Takto budú môcť ľudia ísť oveľa skôr do dôchodku alebo sa rozhodnúť už nepracovať.

Prečo nie je kritériom vysokoškolské vzdelanie?

Žiaľ vlády, ktoré tu vládli, zruinovali školstvo do takej miery, že množstvo vysokých škôl má tak nízku kvalitu, že stredoškolák s praxou je viac hodnotnejší ako vysokoškolák z niektorých univerzít a vysokých škôl. Preto navrhujem len dva stupne a to základné a stredoškolské a zároveň, aby niektoré skupiny ľudí boli motivované ukončiť strednú školu, ktorá im zabezpečí vyšší základný príjem.

Zmena daňovo odvodového systému

V rámci daňového systému by mali mať všetci rovnakú daňovú sadzbu, žiadne úľavy a čim viac zarábaš, “menej” platíš. To menej neznamená, že bude sa platiť menej ako ľudia s nižším príjmom, vždy sa bude platiť viac, ale oproti súčasnému systému, to bude menej a viac motivujúce zarábať viac.

Príklady – 2000+ EUR – 18% sadzba, 2500+ EUR 17% sadzba, 3000+ EUR 16% sadzba, 3500+ EUR 15% sadzba.

Toto je motivácia ľudí si aj pýtať viac, a nie že keď mi zvýšia plat, tak dokonca ešte môžem mať aj menej ako pred zvýšením. Ľudí treba motivovať viac na sebe pracovať a firmám dávať možnosť, že zvýšenie mzdy znamená aj nižšie odvody, – treba dat strop zdravotnému poisteniu napr. 3000 EUR a sociálne opäť podľa výšky upravovať smerom dole, aby to bolo spravodlivejšie a tiež dať strop 3000 EUR.

Po týchto zmenách nehrozí situácia ako teraz, že tí čo nemajú vzdelanie, alebo to flákali, alebo majú nízke mzdy z rôznych dôvodov tak takmer nič neodvádzajú, a tí čo ťahajú ekonomiku a chcú sa mať lepšie, tak na miesto toho aby sa mali lepšie, tak dotujú zvyšok Slovenska.

Potom sa nečudujme, že sa tu všade kradne a ľudí nemotivuje pracovať viac, lebo načo, ak má nízke príjmy, dostáva kadejaké príspevky a platí nízke dane a odvody, ak by si polepšil, tak potom o všetko príde. Príspevky len deformujú prostredie zamestnanosti. Podobne je to aj s bývaním a podporou bývania. Opäť diskriminačné kritéria platné len pre mladých ľudí. Ak chceme dávať podporu, tak spravodlivo všetkým okrem naozaj úzko vymedzených skupín (ľudia s vážnymi zdravotnými problémami), pre ktorých budú špecifické pravidlá, ale opäť podľa typu skupiny, vytvoriť určitú zásluhovosť, to znamená, že pokiaľ je to možné, tak ak vie niečo do systému dať, tak podľa toho zo systému aj dostane.

Treba v prvom rade zamedziť, aby sa deti stali nástrojom zarábania peňazí, teda zdrojom príjmov. Treba spravodlivo nastaviť aj systém opatery a iné súvisiace procesy (niektoré som už popísal na starom blogu). V minulosti sme už dopustili, že deti boli nástrojom zarábania peňazí a vznikla tu obrovská skupina ľudí, ktoré je problematická z viacerých oblastí – nízke vzdelanie, vysoká kriminalita, problematická zamestnanosť, vysoká vrodená chorobnosť a podobne a doteraz toto ešte žiadna vláda nevyriešila a už tu chcú mať ďalšiu vlnu podobného charakteru.

Skrátenie pracovného času

V rámci modernej ekonomiky, je potrebné začať podporovať automatizáciu a robotizáciu a s ňou skrátenie pracovného času na 6 hodín. Pracovné časy by boli 4h (pol dňový pracovný čas, najmä ak niekto potrebuje druhú prácu), 6-hodinový pracovný čas (minimálna mzda nadviazaná na tento čas), ktorý nahradí 8-hodinový pracovný čas a 8-hodinový pracovný čas, ktorý nahradí 10 a 12 hodinový pracovný čas.

Ktorákoľvek osoba, ak nebude podnikateľ, bude môcť pracovať maximálne 10-hodín denne a nemôže pracovať v tej istej, alebo sesterskej organizácii. Ľudia ak by chceli mať dve práce, tak budú môcť pracovať 4 a 4 hodiny alebo 6 a 4 hodiny v dvoch rôznych zamestnaniach.

Skracovanie pracovného času zároveň zamedzuje rapídnemu úbytku pracovných miest s nástupom robotizácie a automatizácie.

Základný príjem

Ako som uviedol, tak podľa kritérií/koeficientu, by mal každý obyvateľ narodený na Slovensku nárok na základný príjem. Podľa výšky príjmu sa sám rozhodne či chce pracovať alebo nie a koľko chce pracovať a kedy. Základný príjem nahradí aj dôchodky okrem súkromných, ktoré si obyvateľ šetril samostatne.

Kde zobrať na základný príjem? Každý podnikateľský subjekt bude odvádzať poplatky za robotizáciu a automatizáciu. Od nízkych poplatkov za počítače a tablety až po vysoké, ktoré nahrádzajú ľudskú prácu. Bude vytvorená tabuľka, kde sa bude zohľadňovať koľko pracovných miest dané zariadenie nahrádza a vypočíta sa odvod v určitom percente z minimálnej mzdy.

Príklad – robot zvárač – zvára 24 hodín, to čo zvládne pozvárať robot za 24 hodín by trvalo za rovnaký čas 10 ľuďom. Výpočet – 10x minimálna mzda a z nej určité percento, napr. 20%. Toto kritérium treba nastaviť veľmi zodpovedne, aby sa firmám oplatila automatizácia a robotizácia a zároveň, aby celkové príjmy vedeli vytvoriť prijateľné výšky základného príjmu. Treba počítať, že skôr či neskôr robotizácia a automatizácia zoberú stá tisíce pracovných miest. Preto je lepšie tento proces urýchliť a nastaviť tak, že ak niekto bude bez práce, tak vďaka takémuto systému bude mať základný príjem, ktorý ho uživí do konca života aj bez možnosti pracovať.

Záver

Nápadov na zlepšenie súčasných procesov a systému mám veľmi veľa. Všetky sú spravodlivého a transparentného charakteru s cieľom zvýšiť životnú úroveň na Slovensku. V minulosti som spolupracoval s tromi politickým stranami, no žiaľ to čo som chcel dosiahnuť ja, to nebolo v záujme niektorých ľudí, ktorí jasne dali najavo svojim správaním a konaním, čo sú ich skutočné ciele. Verím, že raz dostanem príležitosť a dáme to tu všetko konečne do poriadku.

https://www.mldgroup.com

Vyštudovaný top manažér pôsobiaci najmä ako manažér, marketér, softvérový inžinier, konzultant, bloger, YouTuber a zatiaľ neúspešný hudobník a producent. V rámci praxe pôsobil v rôznych odvetviach na rôznych pozíciách v malých aj veľkých firmách, vrátane spoluprác a partnerstiev s významnými firmami či poradenskými spoločnosťami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *